SERIE WATER | Water in al zijn vormen maakt essentieel deel uit van ons leven. In vijf verhalen gaat deze krant in op verschillende aspecten van deze primaire levensbehoefte. Deze keer: waterrecreatie.
Bron: BN DeStem | © BN De Stem - Henk van Ingen 21-01-20 - Nieuws
Foto: Jachthavendirecteur Renate Ilmer: “We hopen strakswachtlijsten te hebben.'' © Pix4Profs/Joyce van Belkom
Er staat een straffe wind die de miezerregen voor zich uit jaagt en het ondanks de 10 graden deze januarimorgen waterkoud maakt. Boten schommelen heen en weer in het water, af en toe rijdt er een auto over het forse terrein dat Jachthaven Biesbosch beslaat.
Een groter contrast met de enorme bedrijvigheid die hier doorgaans tijdens een mooie zomerdag heerst, is bijna niet voor te stellen. Het havenkantoor met zijn felrode dak fungeert als baken voor iedere bezoeker en is van veraf al duidelijk zichtbaar.
“Toen ik hier bijna zeven jaar geleden begon, was de bezettingsgraad ongeveer 60 procent, nu zitten we op 96 procent. We streven naar 100 procent en hopen straks zelfs wachtlijsten te hebben.” Renate Ilmer, Marina Manager
Renate Ilmer zwaait de scepter over het team dat tijdens het recreatieseizoen, van 1 april tot en met 31 oktober, bestaat uit 18 medewerkers.
Toegangspoort
We beklimmen samen de trap en komen aan op de bovenste etage van het kantoor van waaruit je aan twee kanten een mooi overzicht hebt over de grootste inlandse jachthaven van West-Europa die plek biedt aan 1400 boten. Hier ligt de toegangspoort tot de Biesbosch waar je urenlang over verschillende waterlopen kunt recreëren. Tijdens het seizoen is de haven 7 dagen per week geopend en staan medewerkers mensen te woord van 8 uur 's morgens tot 11 uur 's avonds.
Jaarlijks strijken hier honderdduizenden mensen neer. “Alleen al de rondvaartboten van de Zilvermeeuw hebben ieder jaar 100.000 bezoekers. We hebben zo'n 2000 passanten die hun bootje voor een of meerdere dagen aanmeren. Maar ook de drie sloepenverhuurbedrijven doen goede zaken'', aldus Ilmer.
Foto: De landtong bij de jachthaven in Drimmelen waar wellicht vakantiewoningen op gebouwd worden. © Pix4Profs/Joyce van Belkom
Tot 2013 was de jachthaven in handen van de gemeente. Die had ambitieuze plannen. Zo zouden er enorme hoeveelheden recreatiewoningen en torenflats in de haven komen. Maar de woningcrises sloeg keihard toe en de tekorten liepen alras op. Bovendien draaide de haven zelf ronduit slecht en zag de gemeente geen andere uitweg dan verkoop. En verkocht het geheel in 2013 aan de huidige eigenaar, Yacht Havens Group uit Groot-Brittannië.
Ilmer: "Toen ik hier bijna zeven jaar geleden begon, was de bezettingsgraad ongeveer 60 procent, nu zitten we op 96 procent. We streven naar 100 procent en hopen straks zelfs wachtlijsten te hebben. Al zal er altijd plek zijn en blijven voor passanten."
Booteigenaren
De afgelopen jaren verschijnen steeds meer rapporten waaruit zou blijken dat de watersport op zijn retour is en booteigenaren in toenemende mate vergrijzen. In Drimmelen merken ze daar niets van. In tegendeel, nog altijd zien ze de haven alleen maar verder groeien.
Om die groei te bewerkstelligen is er volop geïnvesteerd. In goed sanitair, maar ook in andere voorzieningen. Zo is er een indoorspeeltuin, een kidsclub en een grote buitenspeeltuin met bbq-voorzieningen op de plek waar ooit recreatiewoningen en woontorens waren voorzien.
Vloeroppervlakte
“De buitenspeeltuin is erg in trek. Scholen uit de wijde omgeving komen hier graag een dagje naartoe en ook onze vaste klanten en bezoekers maken er graag gebruik van.”
Er zitten diverse restaurants en eetgelegenheden in het havengebied, ook die dragen volgens de havenmanager bij aan de groei van de haven. Ze beschouwt het dan ook als een gezamenlijke prestatie van alle betrokken ondernemers. Wat in haar ogen ook een enorme verbetering is, vormt de Spar die vorig jaar is neergestreken met een vloeroppervlakte van liefst 400 vierkante meter.
“Alleen al de rondvaartboten van de Zilvermeeuw hebben ieder jaar 100.000 bezoekers. We hebben zo'n 2000 passanten die hun bootje voor een of meerdere dagen aanmeren.
“Mensen wilden hier in het verleden ook al graag meerdere dagen verblijven, maar moesten vaak op de fiets naar Made om hun boodschappen te doen. Dat bleek echt een obstakel. Nu is er een enorme supermarkt en die maakt echt het verschil. We zijn heel blij met de ondernemer die deze stap heeft gezet. Ook voor de bewoners van het dorp is dit heel belangrijk.” Campers kunnen sinds een paar jaar eveneens terecht op het terrein dat daartoe 18 plekken heeft ingericht. Ze melden zich aan bij een abri, checken daar in en uit en hebben de beschikking over een eigen sanitair gebouw.
“Veel camperaars zijn voormalige booteigenaren. Ze verblijven hier graag een paar dagen. Eigenlijk is er veel meer vraag naar plekken dan dat er ruimte is. Maar we zijn in de basis een haven en houden het voorlopig bij dit aantal.”
Seizoensgebonden
Watersport is vooral een seizoensgebonden activiteit. Maar daar wil Jachthaven Biesbosch verandering in aanbrengen en eigenlijk 365 dagen in het jaar volop draaien. Een van de ondernemers is al doende hotelkamers aan te brengen en er is een B&B in de haven.
De haven zelf heeft plannen voor het aanleggen van 15 luxe recreatiewoningen die moeten verrijzen op de Amerlandtong.
“We zitten nog in de ontwerpfase, dus veel kan ik er nog niet over vertellen. Maar het zijn recreatiewoningen in het duurdere segment. Je moet denken aan bedragen van tussen de zes en zeven ton.”
Stamppottenavond
Ondanks de massaliteit van de haven doet het haventeam er alles aan om de service zo persoonlijk mogelijk te houden. Dat uit zich al in de uitgebreide openingstijden tijdens het seizoen, maar ook in allerlei feesten die worden gehouden. Voor de jaarligplaatshouders is er later deze maand een stamppottenavond. Per cluster ligplaatsen worden steigerborrels gehouden en aan het begin van het seizoen is er jaarlijks een themafeest. De kosten daarvan worden grotendeels door de haven opgehoest.
Bron: BN DeStem | © BN De Stem - Henk van Ingen 21-01-20 - Nieuws